Menu
Obec Zákamenné
ObecZákamenné

Kompostovanie

Domáce kompostovanie

Čo je to vlastne kompostovanie?

Kompostovanie je jedinečný, jednoduchý a generáciami overený spôsob ako využiť biologicky odpad, ktorý tvoriť 45 - 50 % komunálneho odpadu, z tohto odpadu je v dnešnej dobe spracovaných len 8 %.
Kompostovaním premeníme biologický odpad pomocou prirodzeného, ale riadeného rozkladu na kompost - organické hnojivo, ktoré je ideálne pre pestovanie rastlín. 

                                            bioodpad

Aby sme správne kompostovali, musíme dodržiavať 4 piliere kompostovania: 

1. Správna veľkosť materiálu
Ťažko rozložiteľné materiály ako napr. drevo, stonky, tvrdšie časti zeleniny, je potrebné zmenšiť aspoň na veľkosť dlane. Čím menšie časti do kompostéra hodíme, tým proces kompostovania urýchlime. Mäkké a šťavnaté materiály nemusíme zmenšovať. 

2. Zabezpečíme správnu vlhkosť
Nedostatok vlhkosti spôsobuje, že proces kompostovania sa spomaľuje, resp. zastavuje a kompost vysychá. Naopak, ak je vlhkosť nadmerná, nastane nežiaduci hnilobný proces, ktorý sa prejaví zápachom. Je dobré mať na kompostéri vrchnák. V prípade, že je daždivý rok, tak nám do kompostéra neprší, a naopak, keď je horúce a suché leto, nedochádza k veľkému vysúšaniu. Správnu vlhkosť si kontrolujeme pri dokladaní čerstvého materiálu. Ak je obsah kompostéra veľmi suchý, dolejeme vodu. Ak je, naopak, príliš mokrý, doložíme suchší materiál (piliny..). 

3. Dostatočný prístup vzduchu
Kompostovanie je proces aeróbny, čo znamená, že potrebuje prístup kyslíka. Bez kyslíka proces kompostovania neprebieha, ale dochádza k hnitiu a zápachu. Je dôležité, aby kompostér mal čo najviac vetracích otvorov. Kompost môžeme prekopať min. 2-krát ročne čím ho prevzdušníme a zároveň premiešame. 

4. Miešane materiálov
Bioodpad, ktorý hodíme do kompostéra, je potrebné vždy premiešať. Je dôležité miešať mäkké, šťavnaté a zelené (napr. tráva) so suchými, drevnatými a  hnedým (napr. štiepka). Suché, hnedé a drevnaté suroviny môžeme uskladňovať vo vreciach vedľa kompostoviska.  

Kedy je kompost zrelý? 
Vyzretý kompost má hnedú až tmavohnedú farbu, je drobnohrudkovitej štruktúry, nezapácha, ale vonia ako lesná pôda.
Čerstvý kompost je možné získať za 2 - 6 mesiacov, zrelý kompost za 6 - 12 mesiacov. Na zistenie zrelosti kompostu si môžeme pomôcť testom klíčivosti. Do nádobky s vlhkým preosiatym kompostom vysejeme semiačka žeruchy siatej a ak počas týždňa väčšina semien vyklíči, môžeme kompost použiť v záhrade. 

 

A čo s miestom na kompostovanie? 

Pri domácom kompostovaní neexistujú takmer žiadne legislatívne obmedzenia pre umiestnenie kompostoviska. 
 

Načo však nesmieme zabúdať pri výbere vhodného miesta? 

  • kompostér musí mať zabezpečený kontakt so zemou, 
  • kompostovisko by nemalo byť ďaleko od miesta vzniku biologického odpadu,
  • umiestnenie kompostéra by malo byť do polotieňa, čím sa vyhneme nadmernému vysušovaniu kompostu,
  • pri dodržiavaní zásad kompostovania kompost nezapácha a teda kompostér nemusíme umiestňovať do najvzdialenejšieho miesta záhrady,

 

A čo vlastné patrí a nepatrí do kompostéra? 

kompostér

anoPatrí sem
  • suché, zvädnuté a črepníkové kvety, tráva, seno, slama
  • lístie (aj orechové) a ihličie, vypletá burina, nasekané kukuričné stonky a klasy, nasekané konáre zo stromov, 
  • piliny, hobliny, štiepka z čistého dreva, zhnité ovocie a zelenina, 
  • zvyšky z čistenia a spracovania ovocia a zeleniny, usadenina z kávy
  • čajové vrecúška, škrupiny z orechov, kôstky a makovice, vaječné škrupiny
  • studený popol z čistého dreva, papierové vreckovky a obrúsky v malom množstve
 nieNepatrí sem
  • zvyšky varených jedál, zvyšky mäsa a výrobky z neho, zvyšky rýb
  • mlieko a mliečne výrobky, výrobky z vajec, surové a varené kosti
  • piliny a zvyšky z drevotriesky, lakovaného a natieraného dreva
  • chlieb a iné pekárenské výrobky, biologické odpady z drobnochovu - výkaly, podstielka, zvyšky potravy,
    srsť z vyčesávania zvierat
  • uhynuté zvieratá a zvyšky zo zabíjačky, nerozložiteľné odpady (sklo, papier...)
  • lieky a liečivá, farebne potlačený a voskovaný papier,
  • vata a tampóny z ošetrovania pleti, plienky, horúci popol

 

               kompost

 

Môže - nemôže ísť do kompostéra? 

Orechové lístie
- dá sa kompostovať, je potrebné ho však rozdrviť na čo najmenšie kúsky a zmiešať s dusíkatými materiálmi (napr. tráva). Z celkovej hmotnosti kompostovaných materiálov môže orechové lístie tvoriť až 30 %-tný podiel. 

tipOrechové lístie zbierajte kosačkou, aby ste ho takto posekali, prípadne ho nechajte na zimu na kope a na jar po lístí podupte, a tým ho popučíte na menšie časti. 

Odpad z citrusových plodov
- zvyšky z citrusov sa dajú kompostovať. Je potrebné ich, ale nakrájať na čo najmenšie kúsky a zmiešať ich s uhlíkatými materiálmi (slama, drevná štiepka...). 

Burina
- všetky buriny sa dajú kompostovať. Bez akýchkoľvek problémov môžeme kompostovať aj mladé buriny. Buriny, ktoré majú vyzreté semená alebo sa rozmnožujú vegetatívne, musíme pred kompostovaním upraviť - nasekať a nechať skvasiť v nádobe s dažďovou vodou. Takto upravený materiál môžeme bez problémov skompostovať a nemusíme sa báť rozšírenia buriny.  

Škrupina z vajíčka, orechové škrupky a kôstky z ovocia
- je možné ich kompostovať. aj keď doba ich rozkladu je dlhšia. Môže sa nám stať, že pri braní hotového kompostu nám ostanú na site pri preosievaní. Vtedy ich jednoducho vhodíme naspäť do kompostu.  

Mobilná aplikácia

Mobilná aplikácia Zákamenné

Facebook

Facebook

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Osobný údaj

Osobný údaj

Organizácie a spolky v obci