Domáce kompostovanie

Čo je to vlastne kompostovanie?

Kompostovanie je jedinečný, jednoduchý a generáciami overený spôsob ako využiť biologicky odpad, ktorý tvoriť 45 - 50 % komunálneho odpadu, z tohto odpadu je v dnešnej dobe spracovaných len 8 %.
Kompostovaním premeníme biologický odpad pomocou prirodzeného, ale riadeného rozkladu na kompost - organické hnojivo, ktoré je ideálne pre pestovanie rastlín. 

                                            Biologicky rozložiteľný odpad

Aby sme správne kompostovali, musíme dodržiavať 4 piliere kompostovania: 

1. Správna veľkosť materiálu
Ťažko rozložiteľné materiály ako napr. drevo, stonky, tvrdšie časti zeleniny, je potrebné zmenšiť aspoň na veľkosť dlane. Čím menšie časti do kompostéra hodíme, tým proces kompostovania urýchlime. Mäkké a šťavnaté materiály nemusíme zmenšovať. 

2. Zabezpečíme správnu vlhkosť
Nedostatok vlhkosti spôsobuje, že proces kompostovania sa spomaľuje, resp. zastavuje a kompost vysychá. Naopak, ak je vlhkosť nadmerná, nastane nežiaduci hnilobný proces, ktorý sa prejaví zápachom. Je dobré mať na kompostéri vrchnák. V prípade, že je daždivý rok, tak nám do kompostéra neprší, a naopak, keď je horúce a suché leto, nedochádza k veľkému vysúšaniu. Správnu vlhkosť si kontrolujeme pri dokladaní čerstvého materiálu. Ak je obsah kompostéra veľmi suchý, dolejeme vodu. Ak je, naopak, príliš mokrý, doložíme suchší materiál (piliny..). 

3. Dostatočný prístup vzduchu
Kompostovanie je proces aeróbny, čo znamená, že potrebuje prístup kyslíka. Bez kyslíka proces kompostovania neprebieha, ale dochádza k hnitiu a zápachu. Je dôležité, aby kompostér mal čo najviac vetracích otvorov. Kompost môžeme prekopať min. 2-krát ročne čím ho prevzdušníme a zároveň premiešame. 

4. Miešane materiálov
Bioodpad, ktorý hodíme do kompostéra, je potrebné vždy premiešať. Je dôležité miešať mäkké, šťavnaté a zelené (napr. tráva) so suchými, drevnatými a  hnedým (napr. štiepka). Suché, hnedé a drevnaté suroviny môžeme uskladňovať vo vreciach vedľa kompostoviska.  

Kedy je kompost zrelý? 
Vyzretý kompost má hnedú až tmavohnedú farbu, je drobnohrudkovitej štruktúry, nezapácha, ale vonia ako lesná pôda.
Čerstvý kompost je možné získať za 2 - 6 mesiacov, zrelý kompost za 6 - 12 mesiacov. Na zistenie zrelosti kompostu si môžeme pomôcť testom klíčivosti. Do nádobky s vlhkým preosiatym kompostom vysejeme semiačka žeruchy siatej a ak počas týždňa väčšina semien vyklíči, môžeme kompost použiť v záhrade. 

 

A čo s miestom na kompostovanie? 

Pri domácom kompostovaní neexistujú takmer žiadne legislatívne obmedzenia pre umiestnenie kompostoviska. 
 

Načo však nesmieme zabúdať pri výbere vhodného miesta? 

 

A čo vlastné patrí a nepatrí do kompostéra? 

 

Patrí sem

 Nepatrí sem

 

                

 

Môže - nemôže ísť do kompostéra? 

Orechové lístie
- dá sa kompostovať, je potrebné ho však rozdrviť na čo najmenšie kúsky a zmiešať s dusíkatými materiálmi (napr. tráva). Z celkovej hmotnosti kompostovaných materiálov môže orechové lístie tvoriť až 30 %-tný podiel. 


Orechové lístie zbierajte kosačkou, aby ste ho takto posekali, prípadne ho nechajte na zimu na kope a na jar po lístí podupte, a tým ho popučíte na menšie časti. 

Odpad z citrusových plodov
- zvyšky z citrusov sa dajú kompostovať. Je potrebné ich, ale nakrájať na čo najmenšie kúsky a zmiešať ich s uhlíkatými materiálmi (slama, drevná štiepka...). 

Burina
- všetky buriny sa dajú kompostovať. Bez akýchkoľvek problémov môžeme kompostovať aj mladé buriny. Buriny, ktoré majú vyzreté semená alebo sa rozmnožujú vegetatívne, musíme pred kompostovaním upraviť - nasekať a nechať skvasiť v nádobe s dažďovou vodou. Takto upravený materiál môžeme bez problémov skompostovať a nemusíme sa báť rozšírenia buriny.  

Škrupina z vajíčka, orechové škrupky a kôstky z ovocia
- je možné ich kompostovať. aj keď doba ich rozkladu
je dlhšia. Môže sa nám stať, že pri braní hotového kompostu nám ostanú na site pri preosievaní. Vtedy ich jednoducho vhodíme naspäť do kompostu.  

Kalendár udalostí

Obecné oznamy

Osobný údaj

Obrázok

Organizácie a spolky v obci

napiste nam podnet Pošlite nám svoje názory, podnety a pripomienky
Napísať podnet